sâmbătă, 9 ianuarie 2010

Scoala din Bolintin Vale

In urma cu cateva zile am fost sunat de la Prefectura Giurgiu. Domnul care m-a sunat mi-a spus ca prefectura e ingrijorata ca acest monument istoric ar putea sa cada si ca are o expertiza care confirma ca e un pericol public. Cladirea e totusi monument deci eu eram unul dintre specialistii din lista publica ce ar fi putut "servi" la intocmirea unui studiu istoric ce ar fi putut fundamenta declasarea aceastei cladiri in vederea ... ati ghicit, a demolarii.


Acestea sunt fotografii facute in martie 2007


Acum, se intampla ca stiu situatia caci in urma cu mai multi ani am colaborat cu firma Gramon ce a avut proiect aici pentru o scoala noua. De atunci am spus ca nu e in regula, ca daca sunt bani de la minister pentru reabilitarea scolilor atunci ar trebui reabilitata aceasta frumoasa scoala din timpul lui Spiru Haret. Zarurile erau insa altfel aruncate asa ca am proiectat si eu la scoala ce se vede in poza a treia, pe terenul din spatele monumentului. O chestie cu trei clase, un hol, grupuri sanitare si o mica incapere pentru profesori. Nu prea m-am mai interesat de proiectul asta pentru ca aproape "imi luasem tzeapa" de la Gramon si a trebuit sa cam alerg cu caciula in mana ca sa-mi dea ridicola suma de 5 milioane (erau cam 200 de dolari daca imi aduc aminte ..). O mizerie, nici nu vreau sa-mi aduc aminte, ma bagasem totusi de placere in povestea asta pana la urma. Revenind, scoala s-a facut (nu stiu daca exact inconformitate cu ce am desenat eu) pana la urma si apoi s-a mai gasit finantare, dupa cum se vede, chiar si pentru o sala "Nastase". Scoala veche a ramas in picioare fara niciun interes aparent al autoritatilor pentru a o restaura.


Totusi, daca dai o cautare pe "Goagal" poti gasi un proiect de dezvoltare durabila a localitatii la adresa: http://www.undp.ro/download/LA21_bolintin%5Btown%5D_2004-ro.pdf



De aici rezulta niste intentii nobile dar ramase incremenite pe hartie. Fara sa stiu de asta eu m-am apucat cu ocazia telefonului cu pricina sa-i recomand domnului de la prefectura sa caute o finantare europeana caci se poate pe mai multe componente cu conditia sa se incerce. Si l-am mai asigurat ca, fiind impotriva convingerilor mele, nu numai ca nu voi putea sa accept sa fac acel studiu de declasare (am facut doua asemenea studii la viata mea dar pentru situatii extrem de limpezi) dar ca voi si vota impotriva acestei propuneri in CZMI. Iata ca un suport pentru o asemenea cautare de finantare ar fi existat dar nu s-a avut in vedere pentru ca a fost probabil uitata prin vreun sertar.


Revin la un comentariu pe care l-am facut la o postare a lui Raiden, la Rezistenta Urbana: http://www.rezistenta.net/2009/04/fost-odata-ministerul-industriei.html


Aceasta scoala de care vorbesc eu aici este in proprietate publica. Daca autoritatile publice vor sa demoleze un monument pentru ca nu mai indeplineste standarde de siguranta in loc sa aduca monumentul la o stare acceptabila atunci mai poti sa spui ceva unui privat care vrea sa-si aduca proprietatea la un standard de, sa zicem, eficienta termica? Si ca sa exemplific va pun doua poze ale unui grup de case din Sulina, singurul grup compact pe care il putusem identifica in 2006, octombrie. Iata ca in 2008 doua case erau deja "reabilitate termic". Putem sa le zicem proprietarilor ca n-au facut bine ca si-au izolat casele in felul asta pentru confortul si economia lor doar pentru ca noi consideram ca asa a fost distrus caracterul zonei? Noi putem dar ei cred ca ne-ar spune: "fugi domnule de aici, nu vezi ca prefectura Giurgiu a demolat pur si simplu monumentul aflat in proprietate publica !?"


Ar fi jenant as spune. Ca sa nu va intristez si mai mult nu pun si poza cu scoala din Sulina (aflata pe strada IV daca nu ma insel) care e in fix aceeasi conditie ca cea din Bolintin.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu